Friteuse

Tips om het beste uit uw friteuse te halen!

Een koude zone friteuse gebruik je altijd zonder deksel!  

Het is een stofdeksel of de friteuse met olie netjes op te bergen. In het frietkot doen zo toch ook geen deksel of de frieteuse tijdens het bakken van de frietjes.

Wat is een koude zone friteuse?

In een traditionele friteuse bevindt het verwarmingselement zich onder de binnenpan. Restjes van de etenswaren vallen naar beneden en kunnen zo aanbranden op de bodem van de binnenpan. De traditionele friteuses hebben ook “koude wanden” waarbij er lucht is tussen de binnenpan en buitenwand en zo blijven de wanden koud.  

Bij een koude zone friteuse hangt het verwarmingselement in de olie. Zo stijgt de warmte naar boven en blijft de olie onder het verwarmingselement koeler. Onder het verwarmingselement is er een “koude zone” waarin de bakrestjes vallen en dus niet verbranden. Hierdoor blijft de olie langer vers en de smaak optimaal!

 

Plantaardige olie, vloeibaar frituurvet of vast frituurvet?

Er zijn drie soorten producten waarin u kunt frituren: plantaardige olie, vloeibaar frituurvet en

vast frituurvet. De samenstelling van de producten verschilt sterk en geeft een verschil in smaak. Vast frituurvet is vast bij kamertemperatuur en rijk aan verzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen en zo ook het risico op hart-en vaatziekten. Wij raden aan om plantaardige olie of vloeibaar frituurvet te gebruiken omdat deze meer onverzadigde vetzuren bevatten en dus gezonder zijn.

 

Wanneer de olie of het vet verversen?

Hoe schoner de olie of het vet, des te beter het resultaat. Haal daarom na elke frituurbeurt eventuele paneerkruimels en andere bakresten uit de olie of het vet. Regelmatig verversen is beter voor de smaak en ook gezonder. Doorgaans dient u na ongeveer acht keer frituren de inhoud van de pan te verversen.

De volgende ‘signalen’ geven aan dat de olie ververst moet worden:

- De olie verandert van kleur

- De olie wordt stroperig

- De olie gaat walmen

- De schuimvorming verandert

- Frietjes en andere gerechten worden niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak

Naast het aantal bakbeurten moet u ook rekening houden met andere factoren zoals de temperatuur waarop u frituurt, hoe lang u de etenswaren frituurt en om de hoeveel weken of maanden dit gebeurt. Ook de etenswaren die gefrituurd worden hebben een invloed op de kwaliteit van het frituurvet. Zo zal gepaneerd voedsel de olie of het vet meer vervuilen dan andere etenswaren zoals frieten. Frituurvet of olie neemt de smaak en geur op van de etenswaren, daarom is het aangeraden om het vet te vervangen nadat u vis heeft gefrituurd. Het is belangrijk om steeds de olie of het vet volledig te verversen. Giet dus nooit verse olie bij de oude. Wanneer de olie onder het minimumniveau van de pan is gezakt of wanneer u de friteuse langer dan drie maanden niet heeft gebruikt kan u de olie best volledig vervangen.

 

Hoe moet ik mijn friteuse reinigen?

De meeste friteuses van De’Longhi hebben het unieke Easy Clean Systeem waardoor u olie in een handomdraai verwijdert. Wacht totdat de olie volledig is afgekoeld en draai het afvoerkraantje open zodat de afgekoelde olie in de fles loopt. De friteuse is volledig demonteerbaar en bovendien kunnen alle onderdelen, behalve het verwarmingselement, gereinigd worden in de vaatwasser. Nu alles weer schoon is, bergt u de friteuse makkelijk op. Verbrande restjes versnellen het afbraakproces van de olie. Daarom raden we aan om deze eerst te verwijderen voordat u de olie opnieuw in de binnenpan giet. 

Friteuse | Delonghi Club

Reageer

Reageer

Reageer