Tips voor je volautomaat

Gefeliciteerd met de aankoop van uw De'Longhi volautomatisch espressomachine. Vanaf vandaag geniet je dagdagelijks van een heerlijk kopje verse koffie. We geven je graag enkele tips om optimaal gebruik te maken van je volautomaat, want wist je dat..

.. .er tientallen soorten koffiebonen bestaan waarvan er 2 het belangrijkst zijn? Dit gaat namelijk om de Robusta en de Arabica koffiebonen. Arabica bonen hebben een wat zoetere en zachtere smaak, en Robusta bonen hebben een sterke, harde smaak. Robusta bonen bevatten ook twee keer zoveel cafeïne als Arabica bonen. Wij raden altijd aan om 100% Arabica bonen te gebruiken omdat deze kwalitatief het beste zijn. Deze bonen zijn niet alleen minder vet, maar hierdoor heb je minder kans op verstoppingen in je volautomaat.

 ​

… dat de perfecte espresso herkenbaar is aan de cremalaag? De perfecte espresso heeft een hazelnootachtige kleur met rode tinten en donkerbruine strepen en is 3 tot 4 mm dik. Een dunne beige laag met grote bubbels is uit den boze.

… de De’Longhi volautomaat is uitgerust met een metalen conische maalmolen? Door de trechterachtige vorm neemt hij alle bonen goed op. Ook verbrand de koffie niet tijdens het malen. Een metalen maalmolen is duurzaam en deze maalmolens worden daarom ook geplaatst in professionele bonenmachines. De kans op blokkeren van de maalmolen is groter wanneer een volautomaat voorzien is van een keramische maalmolen.

...de De’Longhi volautomaat een compacte uitneembare zetgroep heeft? Dit heeft als voordeel dat hij makkelijk te reinigen is. Spoel de zetgroep dus regelmatig af onder stromend lauwwarm water (zonder zeep). Zo wordt de oude koffie verwijderd van de zetgroep en geniet u altijd van een heerlijke, verse koffie.

...de beste plek om de koffiebonen vers te houden is een donkere, koele en droge plaats. Als u de koffiebonen wat langer wilt bewaren, kunt u ze het beste in de koelkast bewaren in een vacuüm plastic zak.

…Gemalen koffie verliest eerder zijn versheid en smaak dan koffiebonen.

…Koffie versheidtest: koffiebonen zijn erg elastisch, om te checken of ze vers zijn, gooi een koffieboon op de grond. Als hij stuitert, is de boon nog lekker vers. Om te zien of gemalen koffie nog vers is: doe een theelepel gemalen koffie in een glas water, als de koffie nog goed is blijft hij drijven.

…Ververs het water in het waterreservoir zeer frequent. 98% van de vloeistof in uw kopje is gemaakt van water. Het is dus zeer belangrijk dat het water vers is.

…De ideale waterhardheid is erg belangrijk om een goede kwaliteit van het water te waarborgen. Waterhardheid van 90 mg/l is ideaal. Een waterfilter plaatsen in het reservoir is een goede oplossing voor het verkrijgen van een goede kwaliteit water. Deze filter zorgt er ook voor dat je minder snel uw machine hoeft te ontkalken. (maat let op: ontkalken blijft noodzakelijk)!

 

Het is zeer belangrijk om je volautomaat op tijd te ontkalken want ontkalking veroorzaakt problemen in volautomaten. Het laat uw koffie niet alleen slechter smaken, het kan uw machine ook verstoppen van binnen.

…. Wil je dé perfecte cappuccino maken? Gebruik dan halfvolle of volle melk. De melk moet ook op koelkasttemperatuur zijn (4°C ) als de melk namelijk niet koud genoeg is, is het melkschuim van lagere kwaliteit. Het is ook zeer belangrijk om altijd de ‘clean’ button te gebruiken na het maken van elke cappuccino. Vergeet niet de losse onderdelen van de melkkan en het melkkan-bevestigingspijpje wekelijks te reinigen.

…Hoe dichter de uitloopopening van je volautomaat bij het kopje is, hoe beter de cremalaag is.

…Houdt je van lekkere warme koffie? Warm uw kopje dan voor het maken van de koffie op met warm water of plaats hem op de kopjes verwarmplaat, indien je volautomaat hierover beschikt. Ook kan je de temperatuur van uw koffie veranderen van je volautomaat.  Verander de temperatuur in ‘hoog’.

….De perfecte espressohoeveelheid in elk kopje is 35 tot 40ml

…De temperatuur van de perfecte espresso ligt tussen de 88°C en 96°C

…je De’Longhi volautomaat met cappuccinosysteem is uitgerust met 2 afzonderlijke thermoblocks. Dit heeft als voordeel dat je met 1 druk op de knop een cappuccino kunt zetten en dat de melk een afzonderlijke temperatuur heeft dan de koffie. Het  apparaat hoeft niet te wachten na het zetten van melk voordat het water weer is verwarmd voor de koffie.

… je De’Longhi volautomaat is voorzien van het ‘Compact Reliable Fresh System’? Dit houdt in dat de koffie rechtstreeks op de zetgroep uitkomt waardoor u altijd zorgeloos geniet van verse koffie.

Tips voor je volautomaat | Delonghi Club

Reageer

Valerie (De'Longhi) 

Beste familie Ackx,

We hebben voor jullie de test gedaan afgelopen week op kantoor.

Het is mogelijk om cocoslatte te maken met onze apparaten alleen is het resultaat niet exact hetzelfde als met “gewone melk”

De melk wordt wel warm maar schuimt iets minder mooi op en blijft minder lang in het kopje.

Ook hebben we de test gedaan met onze melkopschuimer maar hier hadden we ook hetzelfde resultaat.

Ik hoop dat we u op deze manier hebben kunnen helpen.

Met vriendelijke groeten,
Valerie

Sofie Landuyt 

Goeiemorgen, wij willen ons gezin graag verwennen met dit apparaat onder de kerstboom. Echter wij wensen rijst-kokosmelk te gebruiken ipv melk…kan dit ? Zal het dan ook voldoende schuimen ?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Mvg
Familie Ackx

Reageer

Reageer